Ga naar hoofdinhoud

Renovatie van uw asfaltwegen is een schijnbaar onvermijdelijke kostbare investering. De terugkerende kosten voor grootschalig wegenonderhoud blijven een pijnpunt in de begroting. Zonde, want die grote investering is helemaal niet zo vaak nodig als gedacht wordt. Met preventief asfaltonderhoud wordt de levensduur van uw wegen met gemak met zeker 5 tot 10 jaar verlengd.

Denk in weg-mogelijkheden

De oude weg hoeft niet meteen weg! De oplossing voor kostenbesparing ligt in preventief onderhoud van uw asfaltwegen. Net als houten kozijnen of een auto hebben wegen onderhoud nodig. Door Uv-straling van de zon, vorstschade, strooizout, belasting van het wegverkeer en zelfs door zuurstof veroudert asfalt.

Die veroudering zorgt ervoor dat uw wegen schraal worden en dat er steenverlies, rafeling of zelfs scheurvorming voorkomen. Acteren vóórdat er scheuren optreden is een noodzaak. Daarmee voorkomt u dat water en dooizouten in de onderlaag van de weg komen. Door tijdig onderhoud te verrichten, bijvoorbeeld met de methode oppervlakbehandeling of de methode EAB, voorkomt u kostbare vervanging. In plaats daarvan verlengt u met een geringe investering de levensduur van het wegdek makkelijk met 5 tot 10 jaar!

Dit levert preventief wegdekonderhoud u op:

  • Levensverlenging van de wegen.
  • Geld- en tijdwinst door voorkomen van dure en tijdrovende technieken.
  • Een betere bijdrage aan de milieudoelstellingen.

Milieudoelstellingen van overheden

Naast de verlichting op het budget, geeft preventief wegdekonderhoud ook ademruimte op milieugebied. Dat leest u goed. Een goed onderhouden weg zorgt dat er een heel stuk minder CO2 wordt uitgestoten. Zo worden milieubelastende maatregelen uitgesteld.

Daarmee kan preventief wegdekonderhoud een sterke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van binnen- en buitenlandse overheden.

Life Cycle Analyses

De levensduur van een preventieve behandeling heeft bewezen gevolgen op de Life Cycle van asfaltwegen. Dat betekent dat u naast budget ook het milieu spaart met preventief wegdekonderhoud.

Wegdekonderhoud op maat voor uw wegen

Heeft u gekozen voor preventief wegdekonderhoud, dan bent u op de goede weg. Binnen het onderhoud zijn veel mogelijkheden en niet iedere vorm is hetzelfde. Welke oplossing u de meeste besparing oplevert, hangt af van verschillende factoren.

Daarbij u kunt u denken aan de huidige staat van uw wegen, maar ook de levensduur die u voor ogen heeft. Andere belangrijke factoren die een aannemer samen met u bekijkt zijn de verkeersintensiteit, de dagelijkse belasting en het wringende verkeer (zoals rotondes en bochten). Vanzelfsprekend wordt de overlast voor omwonenden tot een absoluut minimum beperkt.

Mogelijkheden voor besparen

Binnen dat maatwerk zijn afhankelijk van uw situatie diverse methodes mogelijk om besparing te realiseren. Een van die mogelijkheden is oppervlakbehandeling. Een dergelijke behandeling ziet er strak uit en zorgt voor een toename van de stroefheid van uw wegdek. Daarnaast repareert oppervlakbehandeling structurele, ernstige schade en is het stofvrij. Ook treden er geen verontreinigen op het te behandelen wegdek op.

Ook een uitstekende methode is Emulsie asfaltbeton (EAB). Dat is een koud, energievriendelijk bereid mengsel dat op locatie op de weg gemengd wordt tot een vlakke, homogene textuur dat voldoende stroefheid geeft. Naast het preventief onderhoud leent EAB zich ook uitstekend voor een keuze in specifiek steenslag zoals korrelgradering of kleur. Het voordeel hiervan is dat het wegdekprofiel visueel en akoestisch ingedeeld wordt. Dat heeft als resultaat dat het duidelijk is voor weggebruikers welk deel van de weg voor hen bestemd is.

Onderneem direct actie en bespaar vandaag nog!

Wacht niet langer en plan uw preventief onderhoud in. Daarmee voorkomt u grote schade aan uw (buiten)wegen en bespaart u direct hoge kosten. WOT voorziet u in alle kennis die u nodig heeft en koppelt u aan de juiste partijen om het meeste te besparen.

Meer informatie?
Group 6

Onze aangesloten partners helpen u graag op weg.

Neem vrijblijvend contact op
Blijf op de hoogte
Group 5

Blijf op de hoogte van kennis en kunde in asfaltonderhoud.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief