Ga naar hoofdinhoud

Een van de meest efficiënte en kostenvriendelijke onderhoudstechnieken is OB, oftewel oppervlakbehandeling. In de volksmond ook wel slijtlagen genoemd. De levensduur van de weg wordt met deze techniek 7 tot 10 jaar verlengd. Oppervlakbehandeling (slijtlaag) is echter het meest effectief wanneer de schade aan het asfalt nog niet al te groot is. Tijdig oppervlakbehandeling (slijtlaag) toepassen levert dus tijd en geld op. Goed onderhoud van wegen betekent tevens fors minder CO2-uitstoot op.


We kunnen een aantal varianten van oppervlakbehandeling onderscheiden:

  • Enkelvoudig oppervlakbehandeling;
  • Nagestrooide oppervlakbehandeling;
  • Dubbele oppervlakbehandeling;
  • Oppervlakbehandeling + EAB.
Voerendaal 6
Oppervlakbehandeling in de gemeente Voerendaal

Enkelvoudige oppervlakbehandeling

Een enkelvoudige oppervlakbehandeling (slijtlaag) bestaat uit één laag bindmiddel en één laag steenslag. Het wordt gebruikt als conserverende laag op asfaltverhardingen die nog in relatief goede staat zijn.

Eerst wordt het verhardingsoppervlak gereinigd met een wegdekreiniger. Vervolgens wordt de bitumenemulsie gespoten, dit bedraagt circa 1,75 kg/m2. Daarna wordt de bitumenemulsie afgestrooid met gebroken steenslag van 4 tot 8 millimeter, dit bedraagt circa 13 kg/m2. Hierna wordt de emulsie met het steenslag gewalst met een bandenwals. Na een paar dagen kan het overtollige steenslag afgezogen worden.

Het voordeel aan deze techniek is dat het ook gebruikt kan worden binnen de bebouwde kom en bijvoorbeeld op fietspaden.

Nagestrooide oppervlakbehandeling

Een nagestrooide oppervlakbehandeling (slijtlaag) bestaat uit één laag bindmiddel en één laag open gestrooide grove steenslag die wordt dicht gestrooid met een laag fijner steenslag.

Bij een nagestrooide oppervlakbehandeling (slijtlaag) beginnen we met het reinigen van het verhardingsoppervlak/asfalt met een wegdekreiniger. Daarna wordt de bitumenemulsie gespoten, dit bedraagt circa 1,75 kg.m2. Vervolgens begint het afstrooien van gebroken steenslag over de bitumenemulsie met steenslag van 4 tot 8 millimeter groot, dit bedraagt circa 10kg/m2. Tot slot wordt het direct nagestrooid met gebroken steenslag van 2 tot 6 millimeter, dit bedraagt circa 5kg/m2. Hierna volgt het walsen met de bandenwals. Na een paar dagen wordt eventueel het overtollige steenslag verwijderd.

Deze oppervlakbehandeling (slijtlaag) wordt toegepast als grotere conservering van bestaande asfaltverhardingen zonder dat geluidsnormen worden overschreden. Door het geheel na te strooien met fijnere steenslag ontstaat bovendien een fijne textuur.

Dubbele oppervlakbehandeling

Een dubbele oppervlakbehandeling bestaat uit twee oppervlakbehandelingen (slijtlagen) op elkaar: twee lagen bindmiddel en twee lagen steenslag. Het wordt toegepast op asfaltverhardingen met een behoorlijke schade, denk aan lichte scheurvorming en verregaande rafeling.

Hoe gaan we precies te werk? Eerst wordt het verhardingsoppervlak of het asfalt gereinigd met een wegdekreiniger. Daarna wordt de bitumenemulsie gesproeid, dit bedraagt circa 1,4 kg/m2. Vervolgens wordt de bitumenemulsie afgestrooid met gebroken steenslag van 4 tot 8 millimeter groot, dit bedraagt circa 10 kg/m2. Hierna wordt deze laag alweer besproeid met een bitumenemulsie, ditmaal bedraagt het circa 1,8 kg/m2. Dan wordt de laatste bitumenemulsie laag afgestrooid met gebroken steenslag van 4 tot 8 millimeter groot, dit bedraagt circa 13 kg/m2. Uiteindelijk wordt alles gewalst met de bandenwals en na een paar dagen wordt het overtollige steenslag afgezogen.

Oppervlakbehandeling + EAB

Zoals de naam al doet verluiden is dit een combinatie van de twee technieken oppervlakbehandeling en emulsie asfaltbeton. Deze micro-combi is een oppervlakbehandeling (slijtlaag) die wordt overlaagd met een EAB. Het systeem combineert de eigenschappen van een oppervlakbehandeling (slijtlaag) en een emulsie asfaltbeton. Het is geschikt voor situaties waarbij het oppervlak is aangetast, maar nog voldoende structurele sterkte aanwezig is.

De micro-combi van OB en EAB wordt als volgt uitgevoerd. Allereerst wordt het verhardingsoppervlak of het asfalt gereinigd met een wegdekreiniger. Hierna volgt de stap van het sproeien van de bitumenemulsie, dit bedraagt circa 1,6 tot 1,8 kg/m2. Daarna volgt het afstrooien met gebroken steenslag van 4 tot 8 millimeter groot, dit bedraagt circa 13 kg/m2. Dan worden de lagen gewalst met een bandenwals. Na circa 1 week wordt het overtollige steenslag afgezogen. Direct na deze stap volgt het aanbrengen van het Emulsie Asfalt Beton (EAB).

Wegdekonderhoud? Dan kiest u voor een conserverende laag. Simpelweg snel en duurzaam!