Ga naar hoofdinhoud

Opdrachtgever

Roelofs Infra en Milieu

Aannemer

AKROH Slijtlagen

Jaar

2022, na de bouwvak

Bouwteamconstructie

Via aandeelhouder Roelofs uit Den Ham werkt AKROH Slijtlagen aan een meerjarig traject voor de Gemeente Berkelland. Door middel van een bouwteamconstructie werken de opdrachtgever en opdrachtnemer nauw samen om zo de beste en meest economische oplossingen te vinden voor het asfaltonderhoud. Het voordeel van een bouwteam is dat er snel beslissingen gemaakt kunnen worden en dat alle stakeholders mee kunnen denken in het maken van keuzes. AKROH Slijtlagen heeft hierbij bijvoorbeeld meegedacht in de onderhoudsmaatregel, een sproeiadvies gegeven en meegedacht in de uitvoering van verkeersmaatregelen.

Het bouwteam werkt meerdere jaren samen aan het project waardoor het mogelijk is om doorlopend verbeterpunten door te voeren.

Volledig onderhoud van asfalt

Het project van Roelofs bevat meerdere onderdelen waarbij AKROH Slijtlagen mede verantwoordelijk is voor het onderhoud van het asfalt. In de periode na de bouwvak is AKROH Slijtlagen aan de slag gegaan met het behandelen van scheuren en met het aan brengen van de oppervlakbehandeling.

In het project hebben ze voor een aantal wegen binnen de gemeente een lichtere kleur steenslag toegepast (reflexing white). Deze soort is van nature wit en is gemengd met een donkere kleur steenslag. Zo wordt een wittere kleur van de weg gecreëerd waardoor er in de avond meer reflectie is van lampen. Dit verbetert de zichtbaarheid van de weg. Vooral in buitengebieden waar geen lichtmasten staan, is dit voor de weggebruikers erg prettig. Bij verlichte wegen is het mogelijk om de frequentie van de lichtmasten af te schalen.

Het verzamelen van alle soorten steenslag was wel nog een uitdaging. Uiteindelijk is alle benodigde steenslag verzameld door een ruime eigen voorraad en inkoop bij derden.

Zo weinig mogelijk overlast

Een andere uitdaging van het project was de korte doorlooptijd. Naast de uitvoering zijn de voorbereidingen, zoals de aankondigingen en verkeersmaatregelen, een belangrijk onderdeel voor de omgeving. Door korte lijnen te houden en snel beslissingen te nemen, konden de voorbereidingen en werkzaamheden binnen de geplande tijd uitgevoerd worden. Én was er zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving.