Ga naar hoofdinhoud

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Schadebeeld

Overige

Onderhoudstechniek

EAB

Jaar

Doorlopend

Gespecialiseerd in emulsie-asfaltbeton

Rapid Asfalt is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in de toepassing van emulsie-asfaltbeton (EAB) op asfaltwegen. Sinds 1985 zijn ze volledig gericht op de verwerking van dit product, en onderhouden en herstellen ze wegen in heel Nederland.

De afgelopen jaren is Rapid Asfalt meerdere keren ingezet op de Afsluitdijk. Het doel van dit project is om de dijken te verzwaren en te verhogen om zo in te spelen op mogelijke extreme weersituaties in de toekomst. Rapid Asfalt heeft hier op de vluchtstroken EAB toegepast met inzet van een EAB-mengmachine en een autolaadkraan voor de bevoorrading.

De voordelen van EAB

Emulsie-asfaltbeton (EAB) is een koud bereid asfaltmengsel dat bestaat uit: toeslagmateriaal (mineraal aggregaat), bitumenemulsie, cement, water en pigmenten. De combinatie hiervan zorgt voor zowel sterkte als flexibiliteit. Het koude mengsel wordt vloeibaar aangebracht via een asfaltslede direct op het asfalt. Na 30 tot 60 minuten uitharden is de weg geconserveerd en weer berijdbaar voor het verkeer.

EAB biedt verschillende voordelen vergeleken met traditionele asfaltmengsels. Het materiaal heeft een laag energieverbruik tijdens de productie en een lage CO₂-uitstoot (koud product). De algemene conclusie is dat onderhoud met EAB in alle gevallen leidt tot een lagere MKI-score. Hierdoor biedt het een duurzame en veilige oplossing voor wegenbouwprojecten.

Daarnaast wordt EAB in dunne lagen aangebracht. Wat zorgt voor minder materiaalverbruik en kostenbesparing. Bij zwaarbelaste rijstroken heeft EAB een levensduur van 7 tot 10 jaar en is het na deze periode geschikt voor hergebruik.