Ga naar hoofdinhoud

Opdrachtgever

Gemeente Breda

Schadebeeld

Overige

Aannemer

VGB Asfalt B.V.

Onderhoudstechniek

Oppervlakbehandeling

Jaar

Juli 2022

Enkelvoudige oppervlakbehandeling

In het slijtlagenproject voor Gemeente Breda heeft VGB Asfalt B.V. diverse buitenwegen voorzien van een enkelvoudige oppervlakbehandeling met steenslag 4/8. VGB Asfalt B.V. is een betrouwbare partner op het gebied van asfalt. Met een compact en wendbaar team van zeer ervaren vakmannen zorgen ze voor asfaltering volgens de nieuwste inzichten en hoogste kwaliteitsnormen. Allemaal gericht op een lange levensduur. Zo legt VGB Asfalt B.V. samen met haar klanten het fundament voor vooruitgang.

Meer circulariteit op het gebied van slijtlagen

Als pilot is één van de wegen in dit project voorzien van een oppervlakbehandeling met recycling. Dit is een product dat VGB Asfalt B.V. heeft ontwikkeld in samenwerking met Heijmans Grondstoffen. Hierbij wordt de reststroom gebruikt die vrijkomt bij de recycling van ZOAB. 60% van deze reststroom wordt samengevoegd met 40% nieuwe steenslag uit de groeve. Samen maakt dit een nieuwe slijtlaag.

De oppervlakbehandeling met recycling heeft een betere hechting dan de traditionele behandeling. Dat komt omdat het gerecyclede materiaal een omhulsel heeft van bitumen en vulstof. Het asfalt dat op de weg ligt wordt er namelijk direct af gefreesd en gefilterd. Wanneer het omhulsel opnieuw in contact komt met bitumen, zorgt dit voor een goede hechting.

VGB Asfalt B.V. heeft de oppervlakbehandeling met recycling in 2021 als pilot toegepast binnen de gemeente Meierijstad en heeft als doel om meer circulariteit op het gebied van slijtlagen te creëren. Onlangs heeft deze pilot een vervolg gekregen bij de Gemeente Nuenen (in opdracht van Heijmans) waarbij 52.000 m2 oppervlakbehandeling met recycling toegepast is. Beide gemeenten zijn blij met het resultaat.

Verder onderzoek

Ondertussen gaat het onderzoek van VGB Asfalt B.V. verder. Er wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid bindmiddel in combinatie met het gerecyclede materiaal en de mogelijkheid tot vermindering daarvan. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot vermindering van de benodigde grondstoffen.