Ga naar hoofdinhoud

Door UV-straling van de zon, strooizout, belasting van het wegverkeer en zelfs door zuurstof veroudert asfalt in een snel tempo. Het resultaat is schraalheid, steenverlies, rafeling en scheurvorming. Kostbare vervanging van het asfalt is dan nodig, maar zo ver hoeft het niet te komen. Met preventief asfaltonderhoud wordt de levensduur van de weg verlengd.

Preventief asfaltonderhoud

Net als een auto of kozijnen heeft de weg preventief asfaltonderhoud nodig, vóór er scheuren optreden en water en dooizouten in de onderlaag van de weg komen.

Preventief asfaltonderhoud, zoals bijvoorbeeld een oppervlakbehandeling, is een kostenvriendelijke en effectieve maatregel die dure en tijdrovende technieken uitsluit. En dat niet alleen: preventief asfaltonderhoud verlengt de levensduur van het wegdek met gemak met 5 tot 10 jaar.

Wat goed moet blijven functioneren, moet goed onderhouden worden.

Wat levert het verlengen van de levensduur van het asfalt op?

  • Geld- en tijdwinst door voorkomen van dure en tijdrovende technieken;
  • Een goed onderhouden weg zorgt dat er een heel stuk minder CO2 wordt uitgestoten. Milieubelastende maatregelen worden namelijk uitgesteld;
  • Het onderhoud levert een positieve bijdrage aan de Life Cycle Analyses.

Sluit aan bij duurzaamheidsdoelstellingen

Preventief wegenonderhoud ondersteunt de duurzaamheidsdoelstellingen van binnen- en buitenlandse overheden. De levensduur van een preventieve behandeling heeft bewezen positieve gevolgen op de Life Cycle van asfaltwegen. Onderzoek toont daarnaast aan dat preventief wegdekonderhoud beter is in vergelijking met traditioneel onderhoud en (te) snelle wegvernieuwing.

Altijd een oplossing op maat voor een langere levensduur

Niet iedere vorm van preventief wegdekonderhoud is hetzelfde. De geschikte oplossing is afhankelijk van verschillende zaken. Zo heeft de huidige staat van uw wegen een belangrijke invloed, maar ook de levensduur die u voor ogen heeft. Daarnaast wordt ook de verkeersintensiteit, de dagelijkse belasting en het wringende verkeer (zoals rotondes en bochten) in acht genomen. Als laatste is het belangrijk om de overlast voor omwonenden tot een absoluut minimum te beperken. Daarom maakt de aannemer samen met u een goede planning.

Opties voor preventief onderhoud

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van uw (buiten)wegen te verlengen.

Een van die mogelijkheden is oppervlakbehandeling. Zo’n behandeling ziet er strak uit en het zorgt voor een toename van de stroefheid. Een andere optie is bijvoorbeeld Emulsieasfaltbeton (EAB). Dat is een koud, energievriendelijk bereid mengsel. Het wordt op locatie op de weg gemengd tot een vlakke homogene textuur dat voldoende stroefheid geeft. Naast het preventieve onderhoud is het ook mogelijk om te kiezen voor een specifiek steenslag zoals korrelgradering of kleur. Daarmee kan het wegdekprofiel visueel en akoestisch ingedeeld worden. Het is duidelijk voor weggebruikers waar ze wel en waar ze niet mogen komen.

Laat uw onderhoud niet liggen

Het jarenlang verlengen van uw asfalt is met een geringe investering gedaan. Zo heeft u de komende tijd geen omkijken meer naar uw asfaltinfrastructuur. WOT voorziet u in alle kennis die u nodig heeft om met de juiste partijen in contact te komen.

Meer informatie?
Group 6

Onze aangesloten partners helpen u graag op weg.

Neem vrijblijvend contact op
Blijf op de hoogte
Group 5

Blijf op de hoogte van kennis en kunde in asfaltonderhoud.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief